ABC-bok riktar sig till två generationer

Den här boken är tänkt att läsas av barn och far- och morföräldrar tillsammans.Det kan vara svårt idag för den äldre generationen att ”hänga med” i barnbarnens snabba utveckling samtidigt som barn behöver den äldre generationen att samtala med om sånt som kan vara svårt att förstå. Detta har författaren Birgitta Silfver försökt råda bot på med sin nya bok ”ABC för barn och pensionärer”, som är något så ovanligt som en bilderbok som främjar relationen mellan två generationer, som ofta befinner sig alldeles för långt ifrån varandra. Boken fungerar som en mötesplats.

Boken är både mysig och har en fin berättelse, men innehåller även en del filosofiska ämnen och lite svåra ord som far- och morföräldrar kan hjälpa till att förklara, med sin livserfarenhet.

Illustrationerna är handmålade akvareller av arkitekt Per Johanson, som tolkat Birgittas berättelse helt fritt.

För beställning gå in på shop.whipmedia.se 

Boken kan också köpas på Adlibris eller Bokus.

BAKSIDAN:

Olyckliga O river sönder sin klänning
Konstnären K har svårt att sova
Quckeli Q glömmer bort att hon finns

Barn i alla åldrar är vetgiriga och ställer kluriga frågor om viktiga ting. Far- och morföräldrar har funderat över samma kluriga frågor under ett långt liv och har dessutom ofta tid och ro (något föräldrar saknar) att samtala om LIVET som ibland ställer sig på TVÄRS.

Att förklara svåra ord är far- och morföräldrar också bra på, som till exempel granbarrsstick och flakmoppe. Varför inte läsa boken tillsammans?

Smått filosofiska ämnen dyker upp. Vad är konst? är ett sådant ämne. Det gör att far- och morföräldrar, även om de ibland är trötta, sällan nickar till under läsningen.

KORTA FAKTA:

Titel: ABC för barn och pensionärer
Författare: Birgitta Silfver
Illustratör: Per Johanson
Ålder: 3-103
Omfång: 52 sidor
Format: 210 × 210 mm
ISBN: 978-91-88579-73-7

Sagt om boken:

”Lycklig den som får läsa om Ebba och alla bokstäverna tillsammans med någon. Här möts finurlighet, formuleringsglädje och bilder man kan titta på om och om igen och resultatet är en berättelse som tillåter oss att undra, om  varför livet gör ont, och om saffranspannkakor faktiskt kan trösta den som har för stora fötter. Och var ligger förresten Fjärran? Den här boken ger oss en härlig möjlighet till möten över åldersgränserna, en riktig allåldersbok!

PD Katarina Rejman, litteraturvetare och lärarutbildare vid Stockholms universitet.

”De onomatopoetiska formuleringarna rullar fram med samma språkliga lätthet som vi sedan 40-talet fått möjlighet att njuta av med hjälp av Lennart Hellsing. Silfver väjer inte för att använda svåra ord utifrån en annan så vanlig tanke att barns intresse och förmåga att ta till sig är beroende av förenkling, när det så ofta egentligen är precis tvärt om. Den text där allt inte är tillrättalagt, färdigpaketerat och självklart är också den text som manar till samtal.”

”Illustrationerna har genom Per Johansson minimalistiska visualisering hittat en välavvägd balans mellan att förstärka, utan att berätta för mycket, där han växlar mellan det konkreta, bildlika och det mer fantasieggande abstrakta.”

Caroline Sims, litteraturvetare, doktorand och mamma

 

Mer om innehållet:

En berättelse innehåller oftast en miljöbeskrivning, personer (eller bokstäver) och ett antal händelser. Här är några rader om innehållet i ”ABC en bok för barn och pensionärer”.

Miljön utgörs av en prickig skål fylld med bokstäver som Ebba leker med hemma hos mormor och morfar. Morföräldrarna tar sig en middagslur. ”Personerna” är alfabetets 29 bokstäver som alla finns med i berättelsen. Här är kort om några bokstäver som tar plats i boken:

  • Olyckliga O som rivit sönder sin klänning men får följa med på fisketur. Hon gör något hjältemodigt och upptäcker att det är tur att hon är med i båten. ”Olyckliga O, du är ett modigt O”, säger Ebba.
  • Quckeli Q som tappat bort sig själv, men som hittar sig i en spegelbild.
  • Wubbel W och Myckna M som drabbats av förälskelse. Hur ritar man en förälskad bokstav? undrade illustratören.
  • Herr H: som helst sitter i gungstolen, snarksnörvlar och dricker punsch.
  • Professor P till vilken rektorn för Högskolan för högre bokstäver konstaterar ”Du forskar fel. Du ska inte komma på något nytt, bara samma, då vet vi att det stämmer.”
  • Doris D: som sitter under syrenbusken och skriver. Professor P tvingas säga till de andra bokstäverna på skarpen. ”Stör aldrig en som skriver brev till Gud!”

Händelserna beskrivs här genom utflykten med en passbåt (Det finns förstås många fler händelser). Väl ombord på båten diskuterar bokstäverna; vad är konst? ”Konst är att skala bort det onödiga”, föreslår Igge I, ”Och lägga till det som lyfter” menar Truliga T. ”Att ge längtan en form” är Doris D:s förslag. På stranden i närheten av där båten lagt till, träffar Ebba och bokstäverna ett orakel som de frågar till råds. Oraklet förklarar att konst ”är att träffa mitt i prick”.

Lekte Ebba med bokstäverna? Eller somnade hon och drömde alltsammans? Det är sånt man kan prata om med barn och barnbarn och om livets konstigheter och om det förunderliga.

Boken är ett sammelsurium av ögonblick, av oro man bär på och dumheter man kan drabbas av både som barn och vuxen. Det är ungefär som en dröm på natten. En massa händelser snurrar runt och när man sen vaknar förstår man ingenting av vad det handlade om, men kanske ändå…