Landsort läser…

Så var det då dags för ”Landsort läser”. Agneta Pleijels ”Spådomen” handlar det om denna sommar. ”En flickas memoarer” står det på framsidan av boken. Som vanligt en rad kloka, livserfarna och trivsamma deltagare som samtalade!

Men, endast två av sjutton deltagare var män. Är det sant vilket ibland hävdas, att män inte läser kvinnliga författare? Va! är inte män intresserade av kvinnor? Att läsa en klok och nyanserad kvinnas beskrivning av sin barndom, tonårstid och mognad kunde annars tänkas intressera. Ska vi nästa sommar välja en bok skriven av en man…? Kvinnor kommer ändå. Fast va då! Förra sommaren läste vi ”Hemsöborna”. Nog var August Strindberg en man. Där fanns att känna igen sig i, för sjövana och skärgårdsälskande landsortsmän. Årklykor, åkerns harv och prostens dryckesvanor diskuterades vilt. Ska vi förresten skilja på manligt och kvinnligt? Har inte könen närmat sig varann? En bra fråga. Jag har inget svar.

Även bilderboken ”ABC för barn och pensionärer” kom på tapeten. En parallell finns. Vad är en barnbok och vad är en bok för vuxna? Skillnaden är inte särskilt stor, hävdar jag. En bra barnbok ska kunna läsas av alla åldrar. Oavsett ålder brottas vi med samma frågor. ”ABC för barn och pensionärer” är inte primärt tänkt att läsas av barn på egen hand. Det finurliga med boken för barn och pensionärer, är just pensionärerna. Tillsammans med barnbarnen kan de prata om med och motgångar som bokstäverna möter. En sorts förberedelse inför livet; att tala om livets obönhörliga snubblande men framför allt visa på bokstävernas förmåga att resa sig. Färdkost väl värd att skicka med sitt barnbarn.

Snart är det ”…nästa sommar”, tiden går fort och nästa års boktitel avslöjas som vanligt på midsommarafton. ”Landsort läser” kan då fira femårsjubileum! Alla, oavsett kön och ålder är hjärtligt välkomna att samtala om 2019 års sommarbok, i Lotstornets skugga!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *