Människor som gör livet annorlunda

Det finns människor som kommer i ens väg och som gör livet annorlunda. Nyss träffade jag en sådan människa, ett barnbarn som just fyllt tre år. Barnbarnet i fråga hostade och var därför hemma från förskolan. Fördel: pensionärsliv! Inga pockande deadlines eller en-till-brädden-fullbokad-almanacka förhindrar numera brandkårsutryckningar. Andra smärre problem kan trots det uppstå. Jag tyckte treåringen skulle dricka vatten. Det tyckte inte treåringen. Vattenglaset stod orört på bordet, trots hostan. Lugn! Treåringen löste problemet med hjälp av brandkåren! Den unge mannen som precis haft födelsedag, hade begåvats med en brandsoldatutrustning. Till all lycka visade det sig att utstyrseln, förutom hjälm och yxa innehöll en brandsläckare. Denna fylldes med vatten som sedan kunde sprutas direkt i munnen. Treåringen sprutade och svalde med stor iver och farmor blev nöjd.

Andra människor som gjort mitt liv annorlunda har jag då och då träffat på skrivarkurser eller dramakurser. Det är människor (orakel) som är så kallade folkbildare. Det är inte lönen eller äran som hägrar utan de vill förlösa och se andra människor växa. Det är människor som är oändligt kloka och kunniga men dessutom uppmärksammar och säger: Du finns! Du kan! Du duger!

I boken ABC för barn och pensionärer finns ett orakel till vilken barnet Ebba och de bokstäver hon leker med vänder sig med kniviga frågor. De söker svar på frågorna ”Vad är konst?” Och vad ska man göra med en bokstav som inte ger sig tid att äta, utan är på väg att bli ett streck i luften? Oraklet svarar (efter att ha ätit färdigt sin skorpa och torkat bort smulorna från hakan), att konst är att träffa mitt i prick. Och om en håller på att bli till skinn och ben ska man äta grahamsskorpor ur gula skorpburken. Skorporna är bakade efter ett recept från oraklets mor.

                                                                                                                 Bild: Per Johanson

Inspirationen till oraklet kommer från just en sån person, en folkbildare som samlar människor omkring sig och får oss att ”skriva våra liv”, lära sig släppa taget och våga växa. Just det här oraklet heter Gittan Östlund Weisglas (tidigare rektor på samernas folkhögskola och sen på Biskops   Arnö). Numera bosatt i Lövstabruk. De som säger att skrivarkurser bara är flum och nonsens vet inte vad de talar om. Frågar man ”förlagan till oraklet” om konsten att skriva, citerar hon C J L Almqvist (svensk språklära) ”Den huvudsakliga regeln är att själv vara inne i det, varav man vill göra en framställning. En naturlig och sann stil giver sig då självt, så fort man låter sin av ämnet livade ande okonstlat framstå i språket…”

PS: Enda nackdelen med människor (läs barnbarn) som gör livet annorlunda och som hostar, är att man själv ofta går hem med sagda hosta. För att citera en ärrad distriktsläkare: Akta dig för barnbarnen och deras baciller, de är som äspingar (huggormsungar), små men giftiga.

 

2 thoughts on “Människor som gör livet annorlunda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *