Vuxna får inte slarva bort barn!

Vi sitter vid matbordet och det snart treåriga barnbarnet vänder sig till mig.

–     Tycker du om mig?

–     Ja, jag tycker om dig! svarar jag.

Frågan går vidare till nästa person, tills alla runt bordet har svarat.

–     Alla tycker om mig, sammanfattar treåringen.

Det är viktigt att vara sedd, älskad och ha en tillhörighet. Det förstår barn (och pensionärer). Men varför är bokstäverna så udda i boken ABC för barn och pensionärer? Varför gör de så konstiga saker? Det är frågor som jag fått av läsare. Ta Olyckliga O som exempel. Hon har ängsliga armar. Hon river sönder sin klänning. Varför? Det kan man undra.Jag tänker att det för ett barn finns tusen anledningar att riva sönder sin klänning. Det berättas att Lotta på Bråkmakargatan i Astrid Lindgrens välkända bok, var arg redan på morgonen när hon vaknade. Hon klippte sönder sin kofta därför att den kliade. Det kan också vara så att ett barn inte hittar sin mamma och pappa på varuhuset, trots att alla vet att: Vuxna får inte slarva bort barn! Eller så får ens kompis en annan kompis och så finns det inte längre nån kompis. Eller så har ett barn på färd mot freden närapå drunknat i Medelhavet och ändå tvingats åka tillbaka till kriget. Då finns all anledning att riva sönder sin klänning.

”Dig vill jag krama och skydda från allt ont”, tänker Ebba när hon leker med bokstäverna och får syn på Olyckliga O med de ängsliga armarna. Tänk om alla vuxna tänkte som Ebba! Slutet gott brukar det stå i sagorna men livet är ingen saga, inte för alla barn. För Olyckliga O blev det ett lycklig slut i boken. Hon klarade av en svår uppgift och fick höra att hon var modig. Så här glada blev armarna då.

Vill du höra mer om bokstäverna så kan du beställa boken på adlibris eller bara fortsätta följa min blogg: www.birgittasilfver.se Där skriver jag om ”livet som pensionär” och alla förvecklingar det innebär men också om lek, dramapedagogik, böcker, Landsort – från min horisont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Vuxna får inte slarva bort barn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *